Kepimas

Kepimas

Vienas seniausių ir pagrindinių lietuvių maisto produktų buvo ruginė duona. Ji valgyta kasdien — per pusryčius, pietus ir vakarienę. Dėl to liaudies kalboje ir dainose duona minima viso maisto prasme. Sunkesniais laikais dauguma valstiečių valgė vadinamąją bėralinę duoną, t. y. keptą iš grūdų, sumaltų kartu su pelais. XIX a. antrojoje pusėje neturtingieji valstiečiai nederliaus metais į kepamą duoną primaišydavo kitų javų miltų arba laukinių augalų sėklų, žirginių, burokų. Dėl minkštumo buvo primaišoma ir bulvių. Lietuvos kaime buvo kepama dvejopa duona — paprasta ir plikyta. Iš prieskonių į duoną dedama kmynų. Kepalai buvo daromi dideli, pailgi arba apskriti. XX a. kaime buvo žinoma ir pikliuota ruginė duona, tačiau ji buvo kepama retai, didžiosioms šventėms. Dažniau keptas stambiai maltų kvietinių miltų ragaišis.

Skaityti daugiau

Pristato meistrės Irma Maksimavičienė, Anelė Araminienė